Home / Archief / CZ@Home - Cultureel Erfgoed

CZ@Home - Cultureel Erfgoed

zondag 6 september 2020

In deze aflevering van CZ@Home laten we je zien wat Utrecht meegenomen heeft uit het verleden.

Onze presentator van vandaag is Max Trienekens van Thirty030, ze neemt je mee langs monumenten en ze spreekt met verschillende specialisten. Zo loopt Nancy Jouwe (cultuurhistoricus) met ons langs verschillende plekken in Utrecht die het verhaal vertellen van de Utrechtse slavernij. Ze (co-)publiceerde diverse artikelen en boeken over postkoloniale culturele en sociale bewegingen en over de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Het hele verhaal dat Nancy je vertelt kun je trouwens terugzien bij CZ onTour, die een paar dagen later, op woensdag 9 september, verschijnt!

Ook Tineke Harlaar komt aan het woord. Tineke is al bijna 25 jaar boswachter en werkt voor Staatsbosbeheer. Ze laat een stukje van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zien en vertelt over het belang van deze verdedigingslinie, toen en nu. Maar we duiken ook een bootje op, zangeres Hanin (Syrië) betovert je al varend met haar stem. 

We gaan ook op visite bij Standplaats Utrecht: een platform voor talentontwikkeling voor podiumkunstenaars. Het verbindt talentvolle theater- en dansmakers aan de stad Utrecht. Het is een samenwerking tussen vijf Utrechtse instellingen: Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, DOX, Het Filiaal theatermakers en SPRING. Hoofdkwartier van Standplaats Utrecht is Fort Blauwkapel. Ter plekke gaan we trouwens ook nog kijken bij DieHeleDing, het hiphop theatercollectief dat onderdeel uitmaakt van Standplaats. DieHeleDing gebruikt personages om verschillende figuren uit de hiphop-scene en de samenleving mee vorm te geven. Tijdens deze aflevering van CZ@Home lichten ze een tipje van de sluier op van hoe ze dat doen.   

Ook neemt René de Kam, die als conservator Stadsgeschiedenis werkzaam is bij het Centraal Museum Utrecht, je mee op tour naar de Utrechtse singel. Op 12 september zal de singel weer rond zijn, genoeg reden dus om even stil te staan bij dit mooie plekje in de stad.

Natuurlijk ontbreken de vaste bijdragen van Goeie Ouwe Koeien en Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland/Overvecht niet! Zakaria, of beter bekend als Zaka B (JCKO) is vanaf kinds af aan bezig met muziek. Speciaal voor CZ@Home gaat hij aan de slag met het thema erfgoed. Je hoort vanaf 6 september wat het eindresultaat is.

Kijk CZ@Home – Cultureel Efgoed zondag 6 september vanaf 16:00 uur op youtube.com/deculturelezondagen. Daarna natuurlijk te zien op een moment dat jou uitkomt. Zorg dat je je alvast abonneert en mis geen aflevering!

Volg Culturele Zondagen op social media:
Facebook
Instagram
Twitter
Interactieve Kaart