Home / Archief / Uitfeest/ Zaterdag - Open Monumentendag

Zaterdag - Open Monumentendag

zaterdag 14 sept, zondag 15 sept 2019

Op de zaterdag van het Uitfeest vindt ook de Open Monumentendag plaats, met dit jaar het toepasselijke thema Kunst & Vermaak. Bijna 80 monumenten openen hun deuren voor het publiek, met naast rondleidingen soms ook een aanvullend cultureel programma. Beide evenementen ontmoeten elkaar op het Domplein dat bol staat van de activiteiten. Dit is ook de plek waar je terecht kunt voor informatie over zowel Open Monumentendag als het Uitfeest

In Utrecht verleiden de negen muzen - die al in de Griekse tijd de inspiratie vormden voor de verschillende vormen van kunst - de mensen om de monumenten van kunst en vermaak te bezoeken. Sommige van de opengestelde monumenten zijn ontworpen met kunst en vermaak in gedachten, zoals de Stadsschouwburg Utrecht en het conservatorium in het Gebouw van Kunst en Wetenschappen. Andere monumenten zijn in de loop der jaren van functie veranderd. Denk aan de voormalige Westerkerk, bad- en zweminrichting OZEBI, het Louis Hartlooper Complex en voormalig poppodium Tivoli. 

In het kader van de viering van Utrecht Spoorstad wordt ook een aantal spoorwegmonumenten opengesteld, waaronder de majestueuze Inktpot en het Maliebaanstation. Maar ook de spoorwegwerkplaatsen aan de 2e Daalsedijk en op het Werkspoorterrein zijn geopend. 

Zie voor het complete programma de website van Open Monumentendag of kijk in de speciale Monumentenkrant. 

Culturele Zondagen Tipt: 

Westerkerk, Catharijnekade 9
Het gebouw uit 1981 is in eclectische stijl ontworpen met neo-classicistische elementen. Onlangs werd de kerk verbouwd tot hotel, restaurant en cultuurpodium. 

13:00 uur:
Orgelconcert door Gerrit Christiaan de Gier op het monumentale Quellhorstorgel uit 1813.

De Inktpot, Moreelsepark 3
Het grootste bakstenen gebouw van Nederland, tussen 1919 en 1921 gebouwd in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen. 

10:00 uur: doorlopende rondleidingen (laatste start om 16:00 uur). 

Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28
Het Utrechts Archief zit in het voormalige gerechtsgebouw dat in de 11e eeuw de Paulusabdij was. Bezoek hier onder andere de tentoonstelling Utrecht Spoorstad

13:00 uur: Lezing Van souvenir tot monument door Leo Boer 
15:00 uur: Lezing Utrecht Spoorstad door Victor Lansink, beeld- en spoorwegarchivaris
12:00 en 14:00 uur: Werkspoor Opera

Domtoren, Domplein 21
Het meest iconische Utrechtse bouwwerk wordt beschouwd als een gotisch meesterwerk. De ruim 112 meter hoge toren was tot de storm in 1674 met de Domkerk verbonden en wordt momenteel gerestaureerd.

11:30-15:30 uur: elk uur restauratierondleidingen inclusief beklimming van de Domtoren (duur: 45 minuten).

Voormalig poppodium Tivoli, Oudegracht 245

Het pand, met statige gevel en delen afkomstig uit de 13e eeuw, heeft in het verleden vele functies gehad. De komende tijd wordt het verbouwd tot boetiekhotel, kinderopvang, horeca en ruimte voor culturele activiteiten. 

11:00-16:00: elk uur rondleidingen. In de Grote Zaal worden de nieuwe plannen en mooie verhalen van vroeger gepresenteerd. 

Stadsschouwburg Utrecht, Lucasbolwerk 24
De Stadsschouwburg (1939-1941) is een ontwerp van architect Willem Dudok en werd sindsdien diverse keren verbouwd. De kenmerkende fontein op het grasveld is getiteld Feest der Muzen. 

10:30-16:30: elk half uur rondleidingen door Juniorgidsen.