Home / Archief / Go West / Nieuws

Nieuws

zondag 14 april 2019

Bezoekers Culturele Zondag Go West enthousiast onthaald door Utrecht-West


zondag 14 april 2019
Vandaag liet Culturele Zondagen met Go West zien dat Utrecht meer is dan het centrum van de stad alleen. Buurtbewoners- en initiatieven uit Lombok, Nieuw-Engeland, Oog in Al, Halve Maan, Schepenbuurt, Welgelegen en het Cartesius- en Werkspoorgebied vertelden over het verleden, heden en de toekomst van dit bruisende gebied. In een programma met film, tentoonstellingen, poëzie, lezingen, theater, excursies en muziek maakte een breed en divers publiek kennis met Utrecht-West. Vooral programma’s waarin een kijkje werd gegeven in de toekomstige ontwikkelingen in het gebied wekten bij velen nieuwsgierigheid.

Werkspoorkwartier


donderdag 11 april 2019
Het Werkspoorkwartier is een van de laatste binnenstedelijke bedrijventerreinen in Utrecht. De naam verwijst naar de historie in het gebied; in de vorige eeuw vormde het bedrijf Werkspoor het kloppende hart van industrieel Utrecht. Treinen, bruggen en tal van staalconstructies werden er gefabriceerd. In de hoogtijdagen werkten er meer dan 5000 mensen op het terrein!

Beeld: Arbeiders werken aan draaistellen voor electrische treinstellen voor de N.S. bij de Wagon en Bruggenfabriek Werkspoor N.V. te Utrecht. Foto: Nederlandse Spoorwegen / collectie Het Utrechts Archief 

De Landhuizen


donderdag 4 april 2019
Wist je dat we de naam 'Oog in Al' te danken hebben aan de Utrechtse dichter Everard Meijster? Hij werd ook wel de 'Dolle Jonker' genoemd en was dolenthousiast over de grootschalige uitbreidingsplannen voor Utrecht in de zeventiende eeuw. Zó enthousiast, dat hij aan de Leidse Vaart een buitenplaats bouwde zodat hij de uitbreidingen vanuit het raam kon bekijken. Die buitenplaats kennen we nu als Landhuis in de Stad.  


Teaser Go West


donderdag 28 maart 2019
Op 14 april gaan we op avontuur door Utrecht-West. We gaan op zoek naar de verhalen uit de wijk, creëren ontmoetingen, duiken in de geschiedenis en tonen hedendaagse ontwikkelingen. Deze oude en nieuwe verhalen komen tot leven in de vorm van gedichten, theater, tentoonstellingen, film, rondleidingen, optredens, lezingen, excursies en meer.

In de teaser blikken we kort vooruit en verkennen we de route van Go West. Weet jij al waar jij naartoe gaat op 14 april?Fabrieken in Lombok en Kanaalstraat


donderdag 28 maart 2019
Utrecht-West werd aan het eind van de negentiende eeuw 'de velden buiten Catharijne' genoemd. Het was braakliggend terrein en er lagen weilanden, tot de eerste fabrieken kwamen. Maar het gebied was door de ligging van het spoor niet goed toegankelijk voor de fabrieksarbeiders. Omdat de andere kant van de stad toch al uit zijn voegen barstte begon men tussen 1880 en 1920 aan de westkant ook woningen te bouwen.

Foto: Gezicht in de Kanaalstraat te Utrecht naar het Westen. Datering 1910-1928 / collectie Het Utrechts Archief. 

Tweede informatiebijeenkomst Culturele Zondag Go West


donderdag 1 november 2018
Culturele Zondagen strijkt neer in Utrecht-West: Lombok, Oog in Al, Nieuw Engeland, Schepenbuurt, Cartesiusdriehoek en Werkspoorgebied. Op zondag 14 april 2019 staat dit stadsdeel geheel in het teken van verhalen. Het ophalen en presenteren van die verhalen kunnen we echter niet alleen; dit doen we graag met jullie samen. Na een eerste informatiebijeenkomst in de Cereolfabriek organiseren wij op 7 november een tweede informatiebijeenkomst bij De Nijverheid. Dit keer voor het Werkspoor-/Cartesiusgebied. 

Informatiebijeenkomst Culturele Zondag Go West


dinsdag 16 oktober 2018
Op 14 april 2019 strijkt Culturele Zondagen neer in Utrecht-West. Die dag staat dit stadsdeel geheel in het teken van verhalen. Het ophalen en presenteren van die verhalen kunnen we echter niet alleen. Doe je met ons mee? We zijn erg benieuwd naar jouw ideeën. Op woensdag 31 oktober 2018 organiseren we van 19:30 tot 22:00 uur een Go West-Informatiebijeenkomst in het Wilde Westen. Kom je ook? Aanmelden (graag vóór 30 oktober) kan via deze link.