Home / Archief / Utrecht Centraal / Programma / VPRO Vrije Geluiden

VPRO Vrije Geluiden

  • zondag 3 juni 12:30-13:30
  • zondag 3 juni 14:30-15:30
  • zondag 3 juni 16:30-17:30
Tijdens Utrecht Centraal zet VPRO Vrije Geluiden de deuren van deze besloten sociëteit, waarvan alleen heren lid kunnen worden, open voor publiek. In deze statige club tonen zes groepen, die op het eerste gezicht niks met elkaar te maken hebben, hun talenten in een waar muziekavontuur. Per blokje spelen twee totaal verschillende groepen en de musici worden kort geïnterviewd. Naast luisteren naar muziek, kun je hier ook terecht voor een drankje aan de bar. Leden van de sociëteit kunnen je rondleiden en verder informeren over Sociëteit De Vereeniging, opgericht in 1869 met als doel “onder Utrecht’s inwoners uit den beschaafden stand een nuttigen en gezelligen omgang te bevorderen”.

Programma

12:30-13:30 uur | Ad Colen & Donna Blue
Saxofonist Ad Colen bracht met zijn kwintet Colen onlangs de cd A Birds' Eye View uit met stukken die geïnspireerd zijn op vogelgezang. Het resultaat is afwisselende jazz, soms groovy, soms een beetje ‘springerig’, met een even belangrijke rol voor elk van de instrumenten.

Popduo Donna Blue bestaat uit twee muzikanten die ook buiten de muziek een duo vormen. Danique van Kesteren en Bart van Dalen maken zwoele indiepop, met elektronische instrumenten, en een herkenbaar retrogeluid. Sixties en Hollywood zijn invloeden. De eerste single Sunset BLVD is uit, meer materiaal is onderweg.

14:30-15:30 uur | Nizar Rohana & Vincent van Amsterdam
De Palestijnse udspeler en componist Nizar Rohana woont in Utrecht. Zijn nieuwsgierigheid naar muziek werd vroeg gewekt door zijn muzikale ouders. Thuis klonk de klassieke Arabische muziek van Um Kalthoum en Nizar zelf keek graag MTV. Tegen Vrije Geluiden zei hij dan ook: 'Mijn muziek klinkt als Arabisch klassiek, maar compositorisch kijk ik naar de westerse muziek.' Vandaag speelt hij met percussionist Modar Salama.

Accordeonist Vincent van Amsterdam verkent op zijn instrument de grenzen van de klassieke muziek. Hij speelt net zo makkelijk muziek van Johann Sebastian Bach als van Sofia Goebaidoelina. In 2016 was hij de winnaar van het Dutch Classical Talent concours. Van Amsterdam was al te gast bij Vrije Geluiden, en komt vandaag met een verrassingsprogramma.

16:30-17:30 uur | Nederlandse Bachvereniging & Ghaeth Almaghoot
Een van de bekendste Utrechtse ensembles is de Nederlandse Bachvereniging. Het ensemble, momenteel nog geleid door de afscheidnemende dirigent Jos van Veldhoven, is al decennia trendsettend in de oude muziek. Vanuit de geleden van de Bachvereniging verzorgen Lucia Caihuela (sopraan), Marine Fribourg (alt) en Fred Jacobs (theorbe) een nog onbekend vocaal programma.

Ghaeth Almaghoot, afkomstig uit Syrië, speelt klarinet en brengt met een speciaal samengesteld ensemble eigen composities, waarin de verschillende invloeden uit oost en west met elkaar verbonden worden. Ghaeth Almaghoot wordt gecoacht door professionele coaches van de Rabo NEXT Stage, een initiatief dat gehuisvest is in TivoliVredenburg. Op het programma naast zelf geschreven muziek ook traditionele muziek uit Syrië.
vpro.nl/vrije-geluiden

© Foto: Anna van Kooij
Locatie
Sociƫteit De Vereeniging
Mariaplaats 14
www.vereeniging.nl
meer info
Facebook
Twitter