| |
Home / Archief / Utrecht Centraal / Programma / De Utrechtse Muziekoorlog

De Utrechtse Muziekoorlog

Willem Pijper en Jan van Gilse: twee spelers in een groter conflict

Leden van het Utrecht String Quartet en studenten van het Utrechts Conservatorium, Coen Cornelis (tekst), Jos Nargy en Joep Hendrikx (spel) e.a.

Willem Pijper en Jan van Gilse bevonden zich rond 1920 in het hart van ‘De Utrechtse Muziekoorlog’. Als dirigent was Van Gilse kwetsbaar en de vlijmscherpe pen van criticus Pijper kende geen genade. In december 1921 weigerde Van Gilse nog langer te dirigeren als Pijper in de zaal zat. Kort daarna gooide hij de handdoek in de ring. Zijn onvoltooide strijkkwartet dateert uit deze periode. Het laatste – eveneens onvoltooide – strijkkwartet van Willem Pijper dateert uit 1946. Een voorstelling met tekst en muziek, een poëtische interpretatie van de creatieve geest en alles wat tegen hem kan werken.

Coen Cornelis over De Utrechtse Muziekoorlog:
"Ik heb me laten inspireren door de stukken van Pijper en Van Gilse en door wat zij mee hebben gemaakt in hun artistieke zoektocht en de problemen die ze daarin tegenkwamen, zonder dit letterlijk te noemen. Ik weet hoe het is om in een artistiek proces te zitten en hoe moeilijk het kan zijn als je obstructies tegenkomt (of ze nou van binnen of van buiten komen), ik weet hoe een worsteling dat kan zijn. Dit heb ik op een poëtische manier weer proberen te geven door de twee stemmen, de stemmen van Inspiratie en van Obstructie te laten horen."

Utrecht String Quartet
Het Utrecht String Quartet geniet een internationale reputatie als kamermuziekensemble. Hoewel de vier musici van het USQ in Nederland wonen, is hun muzikale wereld grenzeloos. In geen geval wil het ensemble het genre strijkkwartet als een museumstuk behandelen. De musici ontdekken steeds weer iets nieuws, ook in traditionele werken, die gecombineerd worden met noviteiten en speelt het kwartet graag op ongebruikelijke concertlocaties. De uitstekende reputatie in de muziekwereld heeft het Utrecht String Quartet vooral verkregen door hun zoektocht naar verdwenen of in vergetelheid geraakt repertoire en door samen te werken met hedendaagse componisten. Dat dit Utrechtse ensemble zich eraan waagt om met tekstschrijver Coen Cornelis de vertelling van de Utrechtse Muziekoorlog te presenteren, verbaast dan ook niet.
Als Quartet in Residence is het kwartet verantwoordelijk voor de kamermuziekklas van het Utrechts Conservatorium. Voor de Utrechtse Muziekoorlog spelen twee van de vaste leden van het kwartet en maken zij twee van hun studenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de andere twee muzikale rollen.
De Utrechtse Muziekoorlog is tot stand gekomen naar idee van de studenten Muziekwetenschap Dauwe Lentz en Gied van Oorschot.
Viool: Katherine Routley (USQ), Mariëlle van Luijk (Utrechts Conservatorium)
Altviool: Teresa Järve (Utrechts Conservatorium)
Cello: Sebastian Koloski (USQ)
Tekst: Coen Cornelis
Spel: Jos Nargy en Joep Hendrikx

Ook te zien in Pandhof Sinte Marie.
  • maandag 5 juni 17:30-18:00
Locatie
DOMunder
Locatie UCK - Domplein 4
Domplein
www.domunder.nl
meer info