| |
Home / Archief / Utrecht 50-75 / Programma / Ode aan Persepolis

Ode aan Persepolis

Het is eigenlijk een verhaal uit een jongensboek. Een paar Utrechtse tieners raken halverwege de jaren '50 verslaafd aan jazz en gaan concertjes organiseren in een schuur van de vader van een van de jongens, in de Grasstraat in Wittevrouwen. Maar dan wil vader zijn schuur terug, en moeten de jongens op zoek naar een nieuwe locatie. Guus van Biela en Jaap van de Klomp vinden die aan de Oudegracht 205, waar in januari 1959 Persepolis zijn deuren opent.

Persepolis wordt een succes. Er zijn maar een paar goede jazzpodia in Nederland, en Persepolis is er daar al heel snel één van. Dat levert een stroom van Nederlandse en internationale jazzmuzikanten richting de jazzkelder. Van de broertjes Pim en Ruud Jacobs, Rita Reys en Han Bennink, tot aan beroemde Amerikanen als Dexter Gordon, Johnny Griffin en Donald Byrd – ze hebben allemaal in Persepolis gespeeld. Persopelis zal bijna tien jaar lang jazzconcerten organiseren, tot de jazz aan het eind van de jaren '60 wordt ingehaald door de popmuziek.

Utrecht 50-75 brengt een Ode aan Persepolis, dat Utrecht als jazzstad op de kaart zette. De jazzmusici van toen komen voor één keer weer bijeen, op steenworp afstand van de oorspronkelijke kelder. Organisator Cyriel Pluimakers heeft een programma samengesteld dat de sfeer van toen ademt, met tal van bekende musici. De presentatie is in handen van de Utrechtse jazzjournalist en muzikant Hans Mantel. Jaap van de Klomp, een van de oprichters van Persepolis, is eregast.

Programma:
 
13.45-14.30 uur | sessie door Ack van Rooijen (bugel), Rein de Graaff (piano), Ernst Glerum (bas) en Han Bennink (drums)
Ack van Rooijen (1930) is een van de grootmeesters van de bugel, het mild klinkende broertje van de trompet. Samen met pianist Rein de Graaff (1942) en het beste ritmetandem van NL – contrabassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink – geeft hij een aantal gloedvolle uitvoeringen van meer en minder bekende ‘standards’. Van Rooijen, de Graaff en Bennink speelden regelmatig in Persepolis.

15.00-16.00 uur | ICP Octet: Mary Oliver (viool), Wolter Wierbos (trombone), Michael Moore (altsaxofoon en klarinet), Tobias Delius (tenorsaxofoon), Tristan Honsinger (cello), Guus Janssen (piano), Ernst Glerum (contrabas) en Han Bennink (drums)
De Instant Composers Pool werd in 1967, tijdens een concert in Persepolis, opgericht. Bijzonder is dat het orkest nu, 50 jaar later, nog steeds bestaat. De bezetting is enigszins gewijzigd, maar het spontane componeren vormt nog steeds de kerngedachte van het ensemble. Drummer Han Bennink (1942) was een van de oprichters.

16.30-17.30 uur |
 Tribute to Wayne Shorter: Ad Colen (tenor- en sopraansaxofoon, Wim Bronnenberg (gitaar), Wiro Mahieu (contrabas), Bob Roos (drums)
Vier jonge en talentvolle musici, grotendeels afkomstig uit Utrecht, brengen een hommage aan een van de belangrijkste Amerikaanse musici van de jaren zestig en zeventig: Wayne Shorter (1933). Niet alleen was hij lange tijd ‘musical director’ van Art Blakey’s Jazz Messengers en het Miles Davis Quintet, ook stond hij aan de wieg van Weather Report, de meest succesvolle ‘fusion’ formatie aller tijden.
Tussen de optredens door draait Semmy Prinsen (DJ Pay It Again Sem) 78-toeren plaatjes. Zijn vader was vroeger ook een regelmatige bezoeker van Persepolis.
Ook in de Winkel van Sinkel en in het Louis Hartlooper Complex wordt stilgestaan bij het succes van Persepolis. 
  • zondag 23 april 13:30-17:30
Locatie
In De Ruimte
Oudegracht 230 a/d Werf
www.inderuimte.org
meer info