| |
Home / Archief / Utrecht 50-75

Utrecht 50-75

zondag 23 april 2017

Deze Culturele Zondag stond volledig in het teken van de Utrechtse geschiedenis tussen 1950 en 1975. Utrecht 50-75 bracht door middel van theater, film, rondleidingen, muziek, foto’s en persoonlijke verhalen deze markante periode weer tot leven.

De zondag ging van start met de opening van de tentoonstelling Van stadsie tot stad, Utrecht 1950-1975, de amateurfoto’s. Na een korte introductie werd onder begeleiding van enthousiaste kreten van herkenning enkele foto’s bekeken en toegelicht door Ton van den Berg en Ad van Liempt, de makers van het bijbehorende fotoboek. In de Winkel van Sinkel werden in huiselijk decor een diverse schare aan gasten geïnterviewd met afwisseling van dichtkunst en muziek. Zo vertelde Jan Terlouw over zijn ervaringen met de seriemoordenaar Hans van Z. en wijdde Jaap van de Klomp uit over de rol van jazz in het Utrecht van de jaren ’60. Niet ver daar vandaan werd in Theater Kikker 15 juni 1958 herleefd: de glorieuze dag dat DOS landskampioen werd.

In de Utrechtse Volksbuurt Wijk C werd bij de workshop ‘Utregs’ zingen uit volle borst meegezongen door alle participanten. Daarna kon in verschillende cafés genoten worden van echte ‘sixties’ popmuziek met The Jets, The Jugglers en Rob van den Berg. Tijdens Ode aan Persepolis werd door onder andere Ack van Rooijen en Han Bennink in drie stampvolle muzieksessies een hommage gebracht aan de gloriedagen van de jazzclub Persepolis.