Home / Nieuws / Werkspoorkwartier

Werkspoorkwartier


donderdag 11 april 2019
Het Werkspoorkwartier is een van de laatste binnenstedelijke bedrijventerreinen in Utrecht. De naam verwijst naar de historie in het gebied; in de vorige eeuw vormde het bedrijf Werkspoor het kloppende hart van industrieel Utrecht. Treinen, bruggen en tal van staalconstructies werden er gefabriceerd. In de hoogtijdagen werkten er meer dan 5000 mensen op het terrein!

Toen Werkspoor sloot in de jaren '70, veranderde ook het karakter van het terrein. De fabriekshallen maakten plaats voor een rijke diversiteit aan MKB-bedrijven. Slechts een paar oude Werkspoorpanden bleven bewaard. 

In de recente crisisjaren kampte het terrein met leegstand, onveiligheid en verloedering, maar sinds kort is het tij gekeerd. Het gebied werd de bakermat en inspiratie voor een nieuwe generatie makers, creatieven en betrokken ontwikkelaars met een hart voor hergebruik. 

De iconische Werkspoorkathedraal werd gerestaureerd, de kantoorpanden van Stedin, de Werkspoorcampus in het oude PEGUS-kantoor en de creatieve broedplaats De Nijverheid werden duurzaam herontwikkeld. Met Hof van Cartesius opende een circulaire proeftuin, met werkruimtes die bijna helemaal uit hergebruikte materiaal bestaan. In 2018 won het Werkspoorkwartier ook de ABN AMRO Circular Economy Awards voor Beste circulaire werklocatie. 

In 2019 wordt de gerestaureerde Werkspoorfabriek in gebruik genomen en start de restauratie van de Vlampijpateliers. Ook zal het gebied rond De Nijverheid met nieuwe initiatieven uitgroeten tot 'De Vrijhaven'. Tijdens Go West presenteren al deze locaties zich in een programma met rondleidingen, lezingen, workshops en optredens. Bekijk het programma per locatie via onderstaande links:

- Het Hof van Cartesius
- Vlampijpateliers
- Werkspoorfabriek
- Werkspoor Ateliers
- De Nijverheid
- De Vrijhaven

Beeld: Arbeiders werken aan draaistellen voor electrische treinstellen voor de N.S. bij de Wagon en Bruggenfabriek Werkspoor N.V. te Utrecht. Foto: Nederlandse Spoorwegen / collectie Het Utrechts Archief