Home / Nieuws / Tweede editie gratis muziekzondag Utrecht Centraal

Tweede editie gratis muziekzondag Utrecht Centraal


donderdag 12 april 2018
Na de succesvolle eerste editie van Utrecht Centraal verandert Utrecht op 3 juni voor de tweede keer in één groot muziekpodium. Op niet alledaagse plekken zoals in stadstuinen, musea en winkels zijn er optredens van gevestigde namen én jong talent uit Utrecht.

Deze editie is de artiesten gevraagd naar hun obsessie voor de muziek en hoe ze hier invulling aan geven in de muziek die zij maken. Dit thema komt onder meer aan bod in het optreden van Holland Baroque en de Poolse pianist Leszek Możdżer, die geobsedeerd is door een lager dan gebruikelijke stemming van de instrumenten.

Museum van Geluid
Een bijzonder programmma is het Museum van Geluid in de Werkspoorkathedraal dat gecureerd wordt door Colin Benders. Op deze inspirerende locatie bouwt Colin Benders speciaal voor Utrecht Centraal een klankexpositie waarin zijn obsessie voor de modulaire synthesizer centraal staat. De modulaire synthesizer is een zelf samen te stellen instrument met ontelbare effectmodules, knoppen, schuiven en kabels. Benders raakte hierdoor gefascineerd vanwege de kans die het instrument biedt om compleet unieke klanken te creëren. Samen met een handvol internationale modulaire synthesizer-specialisten (o.a. Richard Devine en Joseph Fraioli) maakt curator Benders de dagen voorafgaand aan het festival speciaal op de ruimte gemaakte composities. Pionier Suzanne Ciani is vertegenwoordigd met een speciale patch in dit museum.

Highlights
Eefje de Visser sluit de dag af met het slotconcert in de binnentuin van het Centraal Museum. Voorafgaand aan het slotconcert draait dj Nuno dos Santos een set met fijne indie-tunes. De
poppodia TivoliVredenburg, EKKO, De Helling en dB’s presenteren gezamenlijk een programma op
het Domplein, met optredens van onder andere LUWTEN, Figgie en Akula Rhythm Band. Op het
Paardenveld is een uitgebreid hiphop programma met talentvolle mc’s van Jongeren Cultuurhuis
Kanaleneiland
, funky collectief De Cultuur en NoizBoiz. Muziekplatform 3voor12/Utrecht presenteert
VOOR//AAN; een programma waarin jong talent een podium krijgt. In Museum Speelklok geeft
gitarist Bram Stadhouders een fascinerend optreden, waarbij hij samenspeelt met het orgel De Drie
Pruiken
en ingenieuze robotinstrumenten gemaakt door Logos Gent. Winkelcentrum Hoog Catharijne
is het decor voor onder meer klassieke muziek: het Ragazze Quartet brengt Mendelsohn en Bártok
ten gehore en strijkorkest Pynarello speelt Mozart, zonder dirigent en bladmuziek.