Home / Nieuws

Nieuws

Werkspoorkwartier


donderdag 11 april 2019
Het Werkspoorkwartier is een van de laatste binnenstedelijke bedrijventerreinen in Utrecht. De naam verwijst naar de historie in het gebied; in de vorige eeuw vormde het bedrijf Werkspoor het kloppende hart van industrieel Utrecht. Treinen, bruggen en tal van staalconstructies werden er gefabriceerd. In de hoogtijdagen werkten er meer dan 5000 mensen op het terrein!

Beeld: Arbeiders werken aan draaistellen voor electrische treinstellen voor de N.S. bij de Wagon en Bruggenfabriek Werkspoor N.V. te Utrecht. Foto: Nederlandse Spoorwegen / collectie Het Utrechts Archief  Lees verder...

De Landhuizen


donderdag 4 april 2019
Wist je dat we de naam 'Oog in Al' te danken hebben aan de Utrechtse dichter Everard Meijster? Hij werd ook wel de 'Dolle Jonker' genoemd en was dolenthousiast over de grootschalige uitbreidingsplannen voor Utrecht in de zeventiende eeuw. Zó enthousiast, dat hij aan de Leidse Vaart een buitenplaats bouwde zodat hij de uitbreidingen vanuit het raam kon bekijken. Die buitenplaats kennen we nu als Landhuis in de Stad.  

Lees verder...

Teaser Go West


donderdag 28 maart 2019
Op 14 april gaan we op avontuur door Utrecht-West. We gaan op zoek naar de verhalen uit de wijk, creëren ontmoetingen, duiken in de geschiedenis en tonen hedendaagse ontwikkelingen. Deze oude en nieuwe verhalen komen tot leven in de vorm van gedichten, theater, tentoonstellingen, film, rondleidingen, optredens, lezingen, excursies en meer.

In de teaser blikken we kort vooruit en verkennen we de route van Go West. Weet jij al waar jij naartoe gaat op 14 april?


Lees verder...

Fabrieken in Lombok en Kanaalstraat


donderdag 28 maart 2019
Utrecht-West werd aan het eind van de negentiende eeuw 'de velden buiten Catharijne' genoemd. Het was braakliggend terrein en er lagen weilanden, tot de eerste fabrieken kwamen. Maar het gebied was door de ligging van het spoor niet goed toegankelijk voor de fabrieksarbeiders. Omdat de andere kant van de stad toch al uit zijn voegen barstte begon men tussen 1880 en 1920 aan de westkant ook woningen te bouwen.

Foto: Gezicht in de Kanaalstraat te Utrecht naar het Westen. Datering 1910-1928 / collectie Het Utrechts Archief.  Lees verder...

Bezoekers Nieuwjaarsduik trotseren code geel


zondag 13 januari 2019
De tweede helft van het culturele seizoen werd vandaag vol enthousiasme ingeluid tijdens de zestiende editie van de Nieuwjaarsduik. Het gure weer werd even ontvlucht door de warmte op te zoeken bij allerhande culturele instellingen. Lees verder...

Filter