Home / Nieuws / Honderden kinderen helpen Bibliotheek Utrecht bij boekverhuizing

Honderden kinderen helpen Bibliotheek Utrecht bij boekverhuizing


zondag 16 februari 2020
Zo’n 300 kinderen hielpen vandaag tijdens de Culturele Zondag Bieb > Bieb De grote Utrechtse boekverhuizing met het verhuizen van de kinderboekencollectie van de Centrale Bibliotheek. Via de Oudegracht en de Vinkenburgstraat gaven zij zo’n 450 boeken aan elkaar door met als eindpunt de Bibliotheek Neude, die 13 maart haar deuren opent.

De vijfjarige Marie van den Driessche kreeg het eerste boekje, nijntje en nina, doorgegeven van burgemeester Jan van Zanen, die het startsein gaf voor de boekverhuizing. Aangemoedigd door verschillende boekfiguren, zoals nijntje en Dolfje Weerwolfje bereikten de boeken in een uur hun nieuwe thuis. Uiteindelijk bracht iedereen samen het laatste boek, Beestje, waar ben je?, over de drempel van de Bibliotheek Neude.

De culturele zondag ging vervolgens vrolijk verder in de Centrale Bibliotheek, waar ook honderden kinderen zich vermaakten met onder meer voorstellingen van Hakim, percussiegroep de Vuilinismannen en theatergroep Knars. Ook de workshops van auteur Janneke Schotveld (Superjuffie) en illustrator Sanne te Loo waren populair, net zoals het schminken en het laten zetten van een literaire tattoo.

Vandaag was de Centrale Bibliotheek voor het laatst open. ‘’Dit is na 45 jaar bibliotheek aan de Oudegracht een feestelijke afsluiting’’, aldus Ton van Vlimmeren, directeur van de Bibliotheek Utrecht. ‘’Prachtig om te zien dat zoveel kinderen en hun ouders weer en wind hebben getrotseerd om samen met de bibliotheek de eerste boeken te verhuizen.’’

Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing. ‘’Alles bij elkaar heeft elk kinderboek 350 meter afgelegd. Wat een gaaf gezicht. Samen met de Bibliotheek Utrecht, scholen, vrijwilligers én natuurlijk de kinderen zelf hebben we met deze Culturele Zondag een bijdrage kunnen leveren aan het bevorderen van de Utrechtse lees-, schrijf- en boekencultuur. Nu op naar de opening van de Bibliotheek Neude op 13 maart.’’