Home / Nieuws / Feestelijke opening cultureel seizoen tijdens het Uitfeest

Feestelijke opening cultureel seizoen tijdens het Uitfeest


dinsdag 17 september 2019

In het weekend van 14 en 15 september vond in een zonovergoten Utrecht de opening van het culturele seizoen plaats tijdens het tweedaagse Uitfeest. Op zaterdag lag het accent op zelf doen en ervaren, met workshops, introductielessen en presentaties van Utrechtse aanbieders van vrijetijdskunsten. Op zondag lag de nadruk op kijken en luisteren, waarbij de cultuursector groots uitpakte met gezamenlijk presentaties vanuit de disciplines theater & dans, beeldende kunst, literatuur en film & beeldcultuur.

Hoogtepunten

Twee dagen lang was het Domplein de thuishaven van een zeecontainerdorp met tijdelijke bewoners. Op zaterdag huisden hier uiteenlopende aanbieders van actieve kunstbeoefening als De Utrechtse Muziekschool, Kunstnomaden en Theaterschool Utrecht met workshops en proeflessen. Bezoekers dansten, schilderden, knutselden en verfden er op los. Op zondag betrok Art Utrecht met galeries, art spaces, musea en kunstenaars de zeecontainers en gebruikten deze als tijdelijke expositieruimte voor beeldende kunst.

Zaterdag

De loco-burgemeester, wethouders en raadsleden van de stad Utrecht schitterden op zaterdag als acteurs in het toneelspel De slag om Hoog Catharijne in de Raadzaal van het Stadhuis. Driemaal voerden zij het stuk op in een afgeladen zaal.

De Bibliotheek Utrecht en De Voorkamer sloten het muziek- en korenprogramma rondom het Stadhuis af met een succesvolle editie van Zing Nederlands met me, waar geboren Utrechters samen met nieuwe Utrechters Nederlandse popliedjes zongen, om op een leuke, laagdrempelige manier de Nederlandse taal te leren.

Op de Mariaplaats werd de gehele dag gedanst met dansscholen en -gezelschappen. Bezoekers konden hier kennismaken met dansstijlen als buikdans, tango, swing en urban afro dance, en waagden zelf ook een dansje.

Zondag

Op zondag werden bezoekers door Utrechtse theaters, makers en festivals getrakteerd op een uitgebreid theater- en dansprogramma bij de Stadsschouwburg Utrecht, als voorproefje op het komende seizoen. Met onder andere Het Filiaal Theatermakers, Conny Janssen Danst en DOX.

Vlakbij het Domplein, in het Academiegebouw presenteerden Utrechtse musea zich, samen met een uitgebreid programma rondom film en digitale media, van onder andere RAUM, IMPAKT en 't Hoogt.

Utrecht kan zich met recht UNESCO City of Literature noemen, getuige het drukbezochte literatuurprogramma, samengesteld door Het Literatuurhuis en Bibliotheek Utrecht. Het Stadhuis werd de hele dag druk bezocht, van een bomvol Babyconcert tot de ILFU Boekenparade met Ronald Giphart, Geert Mak en vele anderen. Buiten traden onder andere Akwasi en Rita Zipora op. Op het Vredenburgplein struinden honderden mensen langs de kramen van boekhandelaren tijdens de Utrechtse Boekenmarkt

De dag werd in stijl afgesloten met de Drijf-in openluchtbioscoop aan de Weerdsluis, waar Baantjer: Het begin werd vertoond, om alvast in de stemming te komen voor het Nederlands Film Festival, dat eind deze maand in Utrecht van start gaat.

Bekijk hier de foto's.

Bekijk hier de aftermovie van DUIC.

Bekijk hier een impressie van de Staddschouwburg Utrecht. 

Bekijk hieronder de aftermovie.