Home / Nieuws / Fabrieken in Lombok en Kanaalstraat

Fabrieken in Lombok en Kanaalstraat


donderdag 28 maart 2019
Utrecht-West werd aan het eind van de negentiende eeuw 'de velden buiten Catharijne' genoemd. Het was braakliggend terrein en er lagen weilanden, tot de eerste fabrieken kwamen. Maar het gebied was door de ligging van het spoor niet goed toegankelijk voor de fabrieksarbeiders. Omdat de andere kant van de stad toch al uit zijn voegen barstte begon men tussen 1880 en 1920 aan de westkant ook woningen te bouwen.

Lombok werd dus gebouwd rondom de fabrieken; machinefabriek Jaffa, de Hamburgerfabriek (een pletterij voor zink en lood) de Douwe Egberts-fabriek, batterijenfabriek Everlite en sigarenfabriek Witteveen. Omdat deze fabrieken zaten te springen om goedkope arbeidskrachten, kwamen er halverwege jaren '60 ook steeds meer Italianen, Spanjaarden en Grieken naar Lombok. Later vestigden zich er ook veel Turken en Marokkanen.

De Kanaalstraat werd de slagader van Lombok. Vandaag de dag is het een levendige straat waar alle culturen en smaken door elkaar lopen. Met één van de laatste paardenslagers van Nederland tot de vele Turkse en Marokkaanse groentewinkels. Met het oude badhuis dat in de jaren '80 een moskee werd en de tot voor kort katholieke Antoniuskerk. En waar je roti eet bij Aarti terwijl je auto vol op de stoep geparkeerd staat, met op de achtergrond de oplichtende torens van de Ulu Moskee.

Wil je nog veel meer te weten komen over het verleden en heden van Lombok? Bezoek dan tijdens Go West een van de gerelateerde activiteiten en luister naar de verhalen van kenners en ooggetuigen.

Foto: Gezicht in de Kanaalstraat te Utrecht naar het Westen. Datering 1910-1928 / collectie Het Utrechts Archief.