Home / Nieuws / Dick Bruna’s ‘Nijntje en Nina’ verhuist als eerste tijdens De grote Utrechtse boekverhuizing

Dick Bruna’s ‘Nijntje en Nina’ verhuist als eerste tijdens De grote Utrechtse boekverhuizing


dinsdag 11 februari 2020
Het boekje 'Nijntje en Nina' van Dick Bruna verhuist tijdens de Culturele Zondag Bieb > Bieb De grote Utrechtse boekverhuizing als eerste van de Centrale Bibliotheek aan de Oudegracht naar de nieuwe locatie aan de Neude. In totaal brengen Utrechtse basisschoolkinderen 16 februari zo’n 750 kinderboeken op feestelijke wijze over.

Elke bibliotheek heeft wel een plekje voor de avonturen van Nijntje en zowel bedenker Dick Bruna als zijn creatie zijn echte Utrechtse iconen. Daarbij is het werk van Bruna voor velen een eerste kennismaking met voorlezen en boekjes. Ook dragen zijn verhalen al decennialang bij aan het bevorderen van de leescultuur, iets dat ook de Culturele Zondag Bieb > Bieb De grote Utrechtse boekverhuizing nastreeft.

Burgemeester Jan van Zanen geeft zondag om 10.45 uur het startsein voor de grote boekverhuizing. Ondersteund door diverse boekfiguren geven de deelnemers vervolgens in een kleine drie kwartier de boeken aan elkaar door tot in de Bibliotheek Neude. Deze opent op vrijdag 13 maart officieel haar deuren.

Activiteiten
Na afloop van de grote Boekverhuizing vinden er in de Centrale Bibliotheek aan de Oudegracht, die deze dag voor het allerlaatst open is, veel verschillende activiteiten plaats. Zo zijn er voorstellingen van Hakim en theatergroep Knars, workshops van auteur Janneke Schotveld (Superjuffie) en illustrator Sanne te Loo, kunnen kinderen trommelen met De Vuilnismannen, leest de Utrechtse Rosalie Hazeleger voor uit haar debuutboek Egel op ontdekking en kunnen kinderen en volwassenen een literaire tattoo laten zetten.

Kinderen die willen helpen met de boekverhuizing kunnen zich aanmelden via de website van Culturele Zondagen. Deelnemers maken kans op een ontmoeting met een auteur of illustrator. Samen met hun hele klas mogen de winnaars op een later moment bijvoorbeeld Janneke Schotveld het hemd van het lijf vragen.