| |
Home / Nieuws / De zondag van... Rinke

De zondag van... Rinke


zondag 16 juli 2017
In de rubriek ‘de zondag van…’ gaan we op bezoek bij mensen en organisaties die meewerken of deelnemen aan Culturele Zondagen, om uit te vinden wat zij zoal uitspoken op een gewone zondag. Deze week is de eer aan Rinke Vreeke (26), programmamaker bij de Utrechtse maakplaats RAUM en muziekfestival Le Guess Who?, en masterstudent Stadsgeografie.

Rinke, hoe ziet jouw zondag er uit?
Eigenlijk zijn mijn zondagen altijd anders. Afgelopen weekend was ik met drie vrienden in Friesland en hebben we door de Friese wateren op een bootje gehangen. Deze zondag ga ik klussen in mijn nieuwe huis en daar hoort ook een bezoekje aan de Ikea bij. Ik ben van hartje binnenstad naar de rand van Lombok verkast (lekker dicht bij het Berlijnplein). Ik hoop dat ik de appeltjesgroene studentenkeuken kan omtoveren tot een neutrale plek. Waarschijnlijk drink ik met iemand koffie of een biertje in de stad (bij mijn lievelingscafé de Bastaard) en halen we daarna wat te eten bij Food & The City, waar ze het lekkerste Griekse eten ooit hebben. En dan niet al te laat slapen, want maandag roept het werk weer.

Wat is je connectie met Culturele Zondagen?
Ik organiseer sinds 2011 allerlei evenementen en projecten (Le Mini Who?, Le Bazarre) die bijna altijd plaatsvinden in de publieke ruimte, oftewel de stad. En die stad ben ik nogal interessant gaan vinden: hoe gedragen mensen zich in de ruimte? Hoe maken we onze stad? Toevallig ben ik in 2014 betrokken geraakt bij Culturele Zondagen doordat ik werkte als project assistent voor de Culturele Zondag De Stad De Toekomst en daar kwam die combi tussen kunst & cultuur en de stad ook weer aan bod.

Wat gaat RAUM doen op het Uitfeest?
Nou, dit jaar doen we met RAUM voor het eerst mee, want we zijn in juli gestart op het Berlijnplein. Dé plekwaar de toekomstige stad wordt gebouwd! Tijdens het Uitfeest hebben we bij RAUM twee makers die in residentie zijn, oftewel wonen in het Makershuis op het Berlijnplein en werk maken voor de omgeving. Het zal een soort open-huis dag zijn, waarbij je als publiek een inkijkje krijgt in hun proces en wat we bij RAUM precies doen. Denk aan workshops en rondleidingen door ons gloednieuwe Makershuis. Daarnaast is de omgeving enorm in ontwikkeling, oftewel perfect voor een wandeling door de toekomstige stad. Weer eens wat anders dan die binnenstad... ;)

Ben je nou benieuwd geworden naar RAUM? Ga naar de website van Berlijnplein voor meer informatie.