| |
Home / Nieuws / De zondag van ... Merel

De zondag van ... Merel


zondag 27 augustus 2017
In de rubriek ‘de zondag van…’ gaan we op bezoek bij mensen en organisaties die meewerken of deelnemen aan Culturele Zondagen, om uit te vinden wat zij zoal uitspoken op een gewone zondag. Deze week is de eer aan Merel Zwarts, beeldend kunstenaar, docent en onderzoeker.

Merel Zwarts is beeldend kunstenaar, docent en onderzoeker. Ze werkt aan verschillende educatieve en sociale kunstprojecten. Bijna elke Culturele Zondag verzorgt ze een kinderproject bij Casco Art Institute: Working for the Commons. De projecten van dit programma nodigen op een speelse wijze kinderen uit te reflecteren op het dagelijks leven door hun stem te laten horen over hun beleving in een wereld die door volwassenen wordt gedomineerd. Het zijn experimenten waarbij kinderen ervaren dat maatschappelijke verandering die zij belangrijk vinden mogelijk is. 

Merel, wat ga jij doen vandaag? 
Momenteel ben ik een kunstenaarswerkperiode aan het houden op een eilandje voor de kust van Toronto, Canada. Hier verblijf ik in een oude natuurschool die getransformeerd is tot het kunstenaarscomplex Gibraltar Point waar verschillende kunstenaars wonen en werken. Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in de rijke geschiedenis van het eiland. Het is een stuk land dat keer op keer toegeëigend wordt door verschillende groepen en instanties. Zo is het heilige grond voor de Anishinaabeg, een groep van de oorspronkelijke bevolking, is het land via een verdrag gekocht door de overheid, hebben groepen kolonisten zich gesetteld, zijn er in de jaren ’70 en ’80 protesten geweest omdat de huizen die over het hele eiland stonden gesloopt moesten worden van de gemeente om er een park van te maken en is het recent voor de helft overstroomd geweest. Dit innemen van grond dient als inspiratie voor een artistiek onderzoek. Vandaag ga ik over het eiland fietsen om te kijken of mensen mee willen werken aan mijn project en ga ik werken in mijn atelier.

Hoe zou je zondag eruitzien als je in Utrecht was? 
Als ik in Utrecht ben ga ik regelmatig op zondagochtenden naar de film. Bijvoorbeeld in het Louis Hartlooper Complex of ’t Hoogt. Dat is de ultieme manier om wakker te worden op een vrije zondag. Op zondagmiddagen ga ik graag wandelen in de natuur of ga ik koffie drinken met vrienden.

Wat ga je doen op het Uitfeest?
Tijdens Culturele Zondag Uitfeest van 3 september ga ik wederom met kinderen en de publieke ruimte aan de slag tijdens het project Territoria. Samen met de kinderen wil ik gaan onderzoeken wat er allemaal gebeurt in de Lange Nieuwstraat en hoe je dit kunt veranderen. Het is een experiment dat bestaat uit korte theatrale en beeldende oefeningen. Ik ben erg geïnteresseerd in de rol die spelen speelt in de samenleving en voornamelijk in de publieke ruimte. Van wie is een bepaalde publieke ruimte en welke regels gelden er? Ook hier speelt het toe-eigenen een rol, maar dan zullen het kinderen zijn die de stad omdopen tot een speelveld en onderzoeksterrein.