Home / Nieuws / De Landhuizen

De Landhuizen


donderdag 4 april 2019
Wist je dat we de naam 'Oog in Al' te danken hebben aan de Utrechtse dichter Everard Meijster? Hij werd ook wel de 'Dolle Jonker' genoemd en was dolenthousiast over de grootschalige uitbreidingsplannen voor Utrecht in de zeventiende eeuw. Zó enthousiast, dat hij aan de Leidse Vaart een buitenplaats bouwde zodat hij de uitbreidingen vanuit het raam kon bekijken. Die buitenplaats kennen we nu als Landhuis in de Stad. De droom van Meijster kwam overigens niet uit; de voorgenomen uitbreidingen kwamen nauwelijks van de grond.

Tussen Landhuis in de Stad en Landhuis Rhijnlust vormde zich uiteindelijk begin vorige eeuw de wijk Oog in Al. Landhuis Rhijnlust werd in de Tweede Wereldoorlog geconfisqueerd door de Duitsers die er een Marine Offizierskasino van maakten; een drink- en eetgelegenheid voor Duitse officieren.

Daarna, in de jaren vijftig werd een belangrijk deel van het pand verbouwd tot de Rijks Hogere Tuinbouwschool. Maar het had nog meer bewoners, waaronder de Utrechtse Opera. Door de ramen hoorden de bewoners de koorleden oefenen en af en toe traden ze buiten op. In de volksmond wordt het omliggende plantsoen daarom nog steeds de Operatuin genoemd.

Beide landhuizen zijn op 14 april te bezoeken tijdens Go West. Kijk voor meer informatie over het programma op de pagina van Landhuis in de Stad en Landhuis Rhijnlust.