Home / Nieuws / CZ@Home interviewt: Roos Stelling over Filmtheater Slachtstraat

CZ@Home interviewt: Roos Stelling over Filmtheater Slachtstraat


donderdag 1 oktober 2020
In CZ@Home – Utrecht Filmstad spraken presentatoren Cesar en Dzifa met Roos Stelling over haar werk als programmeur bij filmtheaters Louis Hartlooper en Springhaver. Binnenkort komt er een derde filmtheater bij: Slachtstraat. Hier willen wij natuurlijk alles over weten! Hieronder lees je ons interview met Roos over de plannen voor Slachtstraat en wat we van het nieuwe filmtheater kunnen verwachten.

Hoe is het plan voor het starten van een nieuw filmhuis ontstaan?

"We hadden namelijk niet persé de ambitie om een derde filmhuis te starten. Tot voor de Corona uitbraak hadden we in zowel in LHC als Springhaver een ongelofelijk drukbezocht filmjaar. Zo druk dat we ons op een gegeven moment zelfs afvroegen of het gebouw wel zou houden. De volle gangen… het was echt te veel, niet meer leuk eigenlijk. We werden een beetje een slachtoffer van ons eigen succes en we dachten er zelfs over na om minder films in te plannen.
Daar kwam bij dat het pand aan de Slachtstraat, waar eerst filmtheater ’t Hoogt gevestigd was, leeg kwam te staan. Jos (Stelling, eigenaar LHC en Springhaver) heeft veel herinneringen aan dat pand. Het is de plek waar hij ooit de Nederlandse Filmdagen is gestart en waar hij op kantoor heeft gezeten. Hij heeft dus veel affiniteit met het pand zelf. Toen het leeg kwam te staan kreeg hij van het Utrechts Monumenten Fonds de kans om het pand over te nemen. Omdat Jos zoveel affiniteit heeft met het gebouw, en naar aanleiding van onze drukke winter, besloten we het gewoon te doen. Het is dus heel snel gegaan, maar we kunnen de extra filmzalen goed gebruiken."

Hoe gaat Slachtstraat er straks uit zien?

"Toen ’t Hoogt nog in het pand gevestigd zat hadden zij ook het pand aan de achterkant erbij. Daar komen nu appartementen, dus dat deel hebben wij niet. Wij hebben straks de voorkant van het pand en het kruidenierswinkeltje dat daaraan vast zit. Maar het pand wordt wel helemaal verbouwd. Aan de voorkant zat voorheen één grote zaal, helemaal bovenin het pand. Wij maken daar drie zalen van: twee met 50 plaatsen en één met 100 plaatsen. Deze zalen worden opgestapeld in twee verdiepingen. Een enorme verbouwing dus! Beneden op de begane grond komt een bar met een keuken en zitgelegenheid. Op de eerste verdieping komt nog een bar en dan kun je doorlopen naar 2e verdieping waar de grootste zaal zal zijn. Drie zalen dus, en twee horecagelegenheden. Zoals we het nu beetje voor ons zien zal Slachtstraat nog iets chiquer worden dan het Louis Hartlooper Complex, met een beetje de uitstraling van een Frans café. Qua capaciteit zal Slachtstraat iets groter zijn dan Springhaver en iets kleiner dan Louis Hartlooper."

Wat wordt het karakter van Slachtstraat? En hoe zal dit filmtheater verschillen van de andere theaters?

"Dat is iets wat zal moeten groeien. Hoewel we er wel al enige ideeën over hebben, kunnen en willen we nog niet echt een inschatting maken. Ooit was het idee bij het Louis Hartlooper om bijvoorbeeld in bepaalde zalen alleen klassiekers te draaien, maar zo werkt het in de praktijk niet. Je hebt een enorm groot filmaanbod door de Nederlandse distributeurs en daar ben je ben je toch afhankelijk van.
Zoals het er nu naar uit ziet zal Louis Hartlooper het filmtheater zijn waar de grotere, crossover films altijd zullen starten, omdat hier de grootste filmzalen zijn. Springhaver heeft meestal een wat ouder publiek, dat is gaandeweg zo gegroeid. Als ik het nu zou moeten inschatten, denk ik dat we met Filmtheater Slachtstraat misschien een wat jonger publiek zullen aanspreken en meer experimentele en cinefiele films zullen gaan draaien. Sowieso willen we het huidig aanbod langer doordraaien en verdiepen door middel van randprogrammering zoals inleidingen, nagesprekken en masterclasses."

Hoe gaat jouw werk veranderen, als je straks voor drie filmhuizen moet programmeren?

"Ik programmeer nu al alles als één theater en verdeel dus eigenlijk alle programmering over de zeven zalen. Straks zijn dat er dus tien. Verder staat onze organisatie al: techniek, administratie, publiciteit, programma et cetera. We krijgen er simpelweg nieuwe zalen en nieuwe horeca bij. Het wordt gewoon één groot bedrijf verdeelt over drie locaties."

Tot slot willen wij natuurlijk graag weten: wanneer kunnen we de eerste films verwachten?

"We zijn alvast aan het bouwen aan de nieuwe website. De bouw van het filmtheater begint, als alles goed gaat, op 1 november en dan zouden we eind zomer 2021 opengaan. Maar we hopen dat we nog voor de oplevering al vertoningen kunnen gaan organiseren, met klapstoeltjes en een geïmproviseerd doek. Aan het eind van de zomer zal Slachtstraat dan officieel opengaan."