Home / Nieuws / CZ@Home interviewt: Goeie Ouwe Koeien

CZ@Home interviewt: Goeie Ouwe Koeien


maandag 20 juli 2020
Elke editie van CZ@Home brengt Hannah Bakx van Goeie Ouwe Koeien historische feitjes over Utrecht. Hannah is afgestudeerd stads- en publiekhistoricus en richtte een jaar geleden Goeie Ouwe Koeien op samen met Roos Hamelink. Om wat meer te weten te komen over dit duo met een passie voor geschiedenis hebben we Hannah wat vragen gesteld over haar werk, haar favoriete Utrechtse geschiedenisverhaal en wat we de komende weken bij CZ@Home nog kunnen verwachten! Je leest het korte interview met Hannah hieronder:


Wat is Goeie Ouwe Koeien?

"Goeie Ouwe Koeien (GOK) is opgezet door Roos en mij. Beiden zijn we historicus en ervan overtuigd dat iedereen enthousiast is over geschiedenis. Alleen, je moet er op de juiste manier mee in aanraking komen. Daar zorgt GOK voor. Als schakel tussen historische experts en het publiek zet GOK historische verhalen om in evenementen, tentoonstellingen, podcasts, communicatiecampagnes, reportages, interviews en publicaties. Dat doen we op een frisse manier: we zoeken graag naar invalshoeken, vragen en voorbeelden die vandaag de dag spelen. Zo helpen wij musea, archieven, culturele instellingen en commerciële bedrijven om hun historische verhaal te presenteren."


Waar komt de passie voor geschiedenis vandaan?

"Ik ben eigenlijk al heel lang geïnteresseerd in geschiedenis. Op de basis- en middelbare school las ik veel historische romans van onder andere Simone van der Vlugt. Al snel wist ik: ik wil geschiedenis studeren. Eerlijk gezegd viel de studie mij best tegen, je moet veel leren. Maar mijn passie voor geschiedenis is gebleven. Vooral wanneer er een interessante link naar het heden te vinden is. Heel cliché maar wat mij betreft wel waar: het verleden helpt ons het heden (beter) te begrijpen. En geschiedenis is meer dan dikke boeken: geschiedenis is overal en kan zo ontzettend leuk zijn! Dat willen wij met GOK graag laten zien."


Wat is jouw favoriete Utrechtse geschiedenisverhaal? 

"Mijn favoriete Utrechtse geschiedenisverhaal is dat van Hoog Catharijne. Als stadshistoricus ben ik erg geinteresseerd in naoorlogse stedenbouw en in het bijzonder projecten zoals Hoog Catharijne of bijvoorbeeld de Bijlmer in Amsterdam. Over Hoog Catharijne heeft elke Utrechtenaar wel een mening, van heel lelijk tot praktisch. Ik heb niet zo'n oordeel over de esthetiek, maar het verhaal dat schuilt in de bakstenen: welke geschiedenis kan je lezen in de architectuur, wie heeft het gebouwd en waarom is het gebouwd? Dat soort vragen fascineren mij en de antwoorden bij Hoog Catharijne vind ik interessant. Als je dit ook interessant vindt raad ik je aan om het boek van Tim Verlaan, De Ruimtemakers, te lezen."


Wat voor historische weetjes kunnen we de komende edities nog verwachten? 

"In de komende edities van CZ@Home kan je de meest uiteenlopende historische weetjes verwachten. Ik duik in de Romeinse geschiedenis, ik breng een bezoek aan café Weerdzicht en sta op de plek waar het Nederlands Film Festival werd bedacht. Steeds kleine stukjes, Utrechtse geschiedenis die jou hopelijk enthousiast maken om zelf op zoek te gaan naar het verleden in de stad. De sporen zijn overal te vinden, je moet het alleen net even weten!"


Wil je meer zien van Goeie Ouwe Koeien? Kijk dan op hun website, Instagram of Facebookpagina. Je ziet Goeie Ouwe Koeien natuurlijk ook elke drie weken terug in CZ@Home met een nieuwe historisch feitje! De laatste aflevering van CZ@Home kijk je hier terug.