| |
Home / Archief / Utrecht Centraal/ Favorieten/ Jacob Hagelaars

Jacob Hagelaars

maandag 5 juni 2017

Le Guess Who? is een internationaal festival voor experiment, avontuur en muzikale grensverlegging. We zijn ervan overtuigd dat mensen meer muziek mooi vinden, dan ze kennen. Daarom proberen we onze bezoekers op bijzondere manier in aanraking te brengen met nieuwe muziek en avontuurlijk geluiden. Het zijn bijvoorbeeld de vrije geesten uit de jazz, de protestzangers uit de Arabische wereld en de voorlopers in de westerse underground die we graag een plek bieden op het festival, maar ook authentieke en urgente popmuziek, modern gecomponeerd, folk psychedelica en drone. Zoals de Volkskrant afgelopen jaar schreef: “Le Guess Who? staat inmiddels bekend als hét festival voor genredoorbrekende en vooruitstrevende (pop)muziek, waarvoor het publiek vanuit de hele wereld afreist naar Utrecht”.

Dit jaar vindt het festival plaats van 9 t/m 12 november in de gehele binnenstad van Utrecht. Op Utrecht Centraal geven we een inkijkje in de wereld van Le Guess Who?, met drie bijzondere en eigenzinnige acts.

Wat zijn jouw vijf tips voor Utrecht Centraal?

1. Maarten Vos & Gregory Frateur. Ze spelen niet vaak samen, dus dit is een buitenkans. Ik zag ze vorig jaar in de Brakke Grond spelen, waanzinnig was dat. Modulaire synths en cellopartijen van Maarten en die onvergelijkbare stem van Gregory (zanger Dez Mona). Heel benieuwd hoe dit in de Janskerk gaat klinken.
2. Ligeti’s Poème Symphonique. Gaudeamus is een vast samenwerkingspartner van Le Guess Who? en presenteert op Utrecht Centraal een concert zonder muzikanten. In 1963 ging dit legendarische werk van Ligeti al in première, wat toen al voor veel verwarring zorgde. Honderd metronomen die op verschillende ritmes door elkaar tikken. Lijkt me waanzinnig!
3. Catching Cultures Orchestra Festival. Dit programmaonderdeel staat exact waar we met Le Guess Who? ook voor staan: door middel van kunst & cultuur mensen bij elkaar brengen.
4. Walid Ben Selim & Jaber Fayad. De Voorkamer in Lombok is een van de meest inspirerende nieuwe plekken van Utrecht, waar verschillende culturen gemakkelijker met elkaar in contact komen dan op straat. Zo ook deze Marokkaanse dichter en Syrische luitspeler.
5. 3voor12/Utrecht Talentroute. Als programmeur van Le Mini Who? ben ik natuurlijk toch ook heel benieuwd naar de 3voor12 Talentroute. Waar Le Mini Who? zich vooral richt op de Nederlandse underground, focust 3voor12 zich hier op het jonge talent uit Utrecht. Misschien ontdek ik zo een paar acts voor in november!

Hoe zie jij Utrecht muziekstad in de toekomst?
Idealiter als een stad waarbij alle bestaande podia en lokale partners nóg meer samenwerken en samen Utrecht blijven voeden met alle soorten muziek. Dat gebeurt nu al heel aardig, maar het zou te gek zijn als dat nog meer gaat gebeuren. Zodat podia straks geen inhoudelijk profiel meer hebben, maar dat alle podia hetzelfde profiel hebben en alleen nog maar verschillen in capaciteit. Dan hoeven we straks ook niet meer te zeggen ‘deze band past inhoudelijk eigenlijk niet zo bij onze zaal, dus we boeken het liever niet.”

Wat maakt Utrecht bijzonder als muziekstad?
Utrecht is rijk als het gaat om het muziekaanbod, zeker sinds de komst van TivoliVredenburg. Bijzonder vind ik dat de zogenoemde keten heel duidelijk zichtbaar is. Bands beginnen in de oefenruimtes van dB’s, groeien daarna door naar ACU en via EKKO en De Helling eindigen ze (als het goed gaat) in de Grote Zaal of Ronda. En dan heb ik het nog niet eens over de muziekopleidingen en hoeveelheid studio’s in Utrecht. Dit is natuurlijk allemaal ontzettend gezond voor de talentontwikkeling binnen de stad, omdat er voor elk stadium waar een artiest zich in bevindt wel een podium ter beschikking is. 

Wat mis je in Utrecht als muziekstad?
Ik mis vooral een goede dance-gemeenschap in Utrecht. Een inspirerende mooie plek waar elk weekend goede muziek wordt gedraaid en waar goed volk op af komt. Ik merk aan mezelf dat ik in de tien jaar dat ik hier woon toch noodgedwongen vooral in de kroegen hang, omdat ik zo’n uitgaansplek nooit ontdekt heb.

Waarom moeten mensen vooral gaan kijken naar jullie optredens?
De mensen moeten niks natuurlijk. Als ze naar een van de concerten die ik eerder tipte gaan vind ik het ook prima. Ik denk alleen wel dat we een heel mooi programma hebben neergezet in LE:EN, met drie eigenzinnige muzikanten die niet zullen teleurstellen.