| |
Home / Archief / Utrecht Centraal/ Favorieten/ Falco Benz

Falco Benz

maandag 5 juni 2017

Falco Benz maakt elektronische muziek om op te dansen en hij houdt vooral van synthesizers, drumcomputers en strakke lijnen. Misschien ken je het nummer Hat Tricks, of heb je wel eens een van zijn remixen gehoord met onder andere Eefje de Visser en Roisin. Onlangs bracht hij het album Confiturisme uit. [Foto: Marnix Smalbil]

Wat zijn jouw 5 tips voor Utrecht Centraal?

1. Stranded FM: One of a kind radiozender met smaakvolle DJ’s
2. De Deense Detective (Rosa Ensemble): Live hoorspel door avant-garde/crossover ensemble, wanneer kom je dat nu tegen?
3. Holland Baroque & Eric Vloeimans: Nog niks van gehoord, maar Eric Vloeimans staat eigenlijk altijd garant voor smaak en kwaliteit. Samenwerking klinkt spannend en onverwacht.
4. Huiskamerconcert Raj Mohan: Naast dat hij bijna mijn buurman is, weet ik ook dat het een ongelofelijk bijzondere ervaring is als je zijn meeslepende en geaarde zangkunsten van dichtbij kan meemaken. Huiskamerconcert, dus dat dichtbij komt goed.
5. Modulation (door Sonar Traffic): Het is best bijzonder dat Sonar Traffic (synthesizer/electronica studio) in Utrecht huist. Hopelijk kun je hier een beetje de smaak proeven van hoe het er op hun zolderruimte aan toe gaat.

Waarom moeten mensen vooral gaan kijken naar jouw optreden?
Deze vraag kan ik eigenlijk moeilijk inhoudelijk beantwoorden. Als je van dansbare elektronische muziek houdt, kun je zeker een poging wagen om bij mijn optreden te komen dansen. Het is toegankelijk, denk ik, ook als je de muziek niet kent. Daarnaast speel ik met de gedachte om na de zomer even een tijdje geen optredens te doen en te focussen op nieuwe muziek, dus het zou zomaar voorlopig de laatste kans kunnen zijn om Falco Benz in Utrecht live te horen/zien. Is dat al een goede reden?

Hoe zie jij Utrecht muziekstad in de toekomst?
Ik denk dat Utrecht een zeer gunstige ontwikkeling tegemoet kan zien, als het gaat om ‘muziekstad’. Er zijn zoveel verschillende initiatieven, festivals, artiesten, bandjes, scenes die elkaar ook weten te vinden, wat een hoog crossover- en alles-kan-gehalte met zich meebrengt. Met de komst van TivoliVredenburg is Utrecht ook een plek geworden die internationaal echt meetelt en grote artiesten en evenementen naar de stad kan brengen. Je ziet nu al de positieve gevolgen hiervan en ik verwacht dat dit alleen maar sterker wordt.

Wat maakt Utrecht bijzonder als muziekstad?
In Utrecht heerst een positief en sympathiek klimaat onder de verschillende opererenden in het culturele veld. Ik denk dat dit vrij uniek is, en ik zie dit als een vruchtbare grond voor samenwerking, vernieuwing, ontwikkeling, beweging. Als ik kijk naar muziek die uit Utrecht komt, kun je bijna altijd iets ontdekken van dat sympathieke en net-even-anders gevoel, dat vind ik bijzonder.

Wat mis jij in Utrecht als muziekstad?
Ik denk dat een mogelijk nadelig effect van TivoliVredenburg kan zijn dat er minder muziek gemaakt wordt op kleine plekken (podia, café’s, clubs) in de stad. Die plekken zijn er ook niet zoveel meer. Ik koester goede herinneringen aan bv. SJU Jazzpodium. Een wat kleiner maar heel leuk en toegankelijk podium in het centrum van de stad. Ik denk dat het goed is dat er naast de ‘grote plekken’ (met toch enigszins een drempel voor nieuwe of jongere artiesten) er ook wat meer plekken door de stad heen ontstaan waar op een goed niveau voor een leuk publiek muziek gemaakt kan worden.