| |
Home / Archief / Nieuwjaarsduik

Nieuwjaarsduik

zondag 15 januari 2017

De Nieuwjaarsduik is de feestelijke start van het culturele kalenderjaar in Utrecht. Struin door de sfeervolle straten van Utrecht en geniet van de veelal gratis activiteiten. Op ruim 70 locaties zijn er optredens, workshops, lezingen, exposities en voorstellingen voor jong en oud. De familievoorstelling Lang en Gelukkig in Paushuize, klassieke muziek in Het Muzieklokaal, cartoontheater in het Stadhuis en goochelen in de Lutherse kerk. Er is genoeg te beleven deze Culturele Zondag. 


Jonge makers

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor jonge talentvolle makers in Utrecht. Zo spelen studenten van de HKU Theater in Theater Kikker en het Akademietheater, creatieve broedplaats Vechtclub XL brengt een aantal bijzondere muzikale samenwerkingsprojecten naar de Winkel van Sinkel en EKKO, en in EXbunker staat het digitale spook van Koen Kloosterhuis (HKU talent van het Centraal Museum 2015). Zie hier het gehele 'jonge makers' programma. 

Mondriaan to Dutch Design
Tijdens de Nieuwjaarsduik blikken we ook vooruit op het themajaar Mondriaan tot Dutch Design, waarmee 100 jaar De Stijl wordt gevierd. Diverse makers zijn geïnspireerd door deze kunststroming en laten de iconen van De Stijl tot leven komen. In de Stayokay is er een expositie van de lokale makers van Utrecht Made, op het Stadhuisplein kun je je eigen meubel in de Stijl kleuren bouwen en de VVV Utrecht organiseert een fietstocht langs Rietvelds architectuur. Maar er is nog meer, zoals een theatervoorstelling in de Stadsschouwburg, een lezing in de Winkel van Sinkel en minicolleges van Het Literatuurhuis. Bekijk hier een overzicht van alle programma's over De Stijl. 

De Nieuwjaarsduik is de slotdag van Winter Utrecht.