| |
Home / Archief / Uitfeest/ Favorieten/ Lucky Fonz III

Lucky Fonz III

zondag 4 september 2016

Lucky Fonz III is één van Nederlands bekendste en meest gewaardeerde singer-songwriters en live-acts. Dit jaar presenteerde hij zijn nieuwe album In je Nakie waar smartlappen, hip-hop, folk, drum ’n bass en happy hardcore samenkomen. Tijdens het Uitfeest geeft hij een mini-concert op het Stadhuisplein.
Foto: Sanja Marusic

Wat zijn jouw 5 tips voor het Uitfeest?

1. Beiaardklanken van Oude Muziek: Ik hou erg van klokkenspelen, carrilions en beiaard -een eeuwenoude traditie die eigenlijk zo bekend is (je hoort elke dag wel een kerkklok), maar wellicht heel interessant om een keertje bewust mee te maken. Het heeft iets machtigs, zo'n gigantisch mechanisch instrument dat zonder versterking overal te horen is.
2. De Herman Brood Academie presenteert: De muziekschool Herman Brood Academie heeft de afgelopen jaren een hoop toffe artiesten afgeleverd, dus dit zullen ook wel interessante artiesten zijn. Het is sowieso goed om op een festival altijd even singersongwriters te checken, daar wordt je lekker rustig van en dan kan je 's avonds weer beter dansen.
3. HUID: Dit is van Boukje Schweigman, dus het zal sowieso tof zijn. Zij heeft als theatermaker zo'n groot repertoire en een volledig eigen stijl. Ik was ooit bij haar afstudeervoorstelling en het was toen al aan iedereen duidelijk dat zij echt een genie was als het gaat om de combinatie lichamelijkheid en theatraliteit.
4. Historisch kermisorgel speelt: Ik ben ook dol op alles van Museum Speelklok en vooral hun draaiorgels; een unieke traditie, heel romatisch als je er oog voor hebt. Dit is blijkbaar een legendarisch orgel, dus het is de moeite waard om er even aandacht aan te geven in plaats van straal door te lopen zoals mensen soms op straat doen als ze een orgel zien.
5. De bol van Nol: Dit is een oud kunstwerk dat nu is gerestaureerd, waar je op een stoeltje een soort landschap over je heen krijgt getrokken (denk ik). Op het plaatje doet het me een beetje denken aan Panorama Mesdag: een soort 19-eeuws 3D schilderij. Die combinatie van ouderwetse technieken met een soort science-fiction-achtige ambitie vind ik heel sexy.

Waar kijk jij het meest naar uit in het nieuwe seizoen?
Naar 'House of Horror' van Hans Klok. Ik ben al van jongs af aan, vanaf zijn shows in pretpark Duinrell, dol op Hans Klok. Die man is een entertainer van het hoogste niveau, een echte klassieke vakman. Ik ga altijd als hij een nieuwe show heeft, en wat ik leuk vind is dat hij altijd nieuwe en zeldzame trucs heeft, maar ook de klassieke sexy vrouwen in en uit een doos toveren. Je ziet bij Hans altijd zijn begrip van de traditie, en zijn liefde voor het theatrale element; echte bevlogenheid.

Wat zijn jouw favoriete culturele hotspots in Utrecht?
Utrecht is een echte muziekstad; er zijn veel liefhebbers, plekken en artiesten. Er zijn schitterende poppodia zoals bijv. TivoliVredenburg en Ekko, maar ook juist de wat meer undergroundplekken, de plekken waar ik al mij eerste shows in Utrecht speelde, zijn erg sympathiek. Zo is Café Averechts echt een hele fijne plek voor mij altijd geweest, zowel als artiest als als bezoeker. Ook in ACU heb ik altijd te gekke avonden meegemaakt. Beide plekken hebben ook prima vegetarisch eten. De Kargadoor vind ik ook een bijzondere plek voor muziek. Nu ik er over nadenk, eigenlijk ongelofelijk hoeveel Utrecht de muziekfreak heeft te bieden!