| |
Home / Archief / Science in the City

Science in the City

zondag 3 april 2016

De Universiteit Utrecht vierde dit jaar haar 380ste verjaardag en trakteerde de inwoners en bezoekers van Utrecht op … kennis! ! Op 3 april veranderde de binnenstad in één grote collegebank en kon je je eigen studie voor een dag samenstellen met minicolleges, presentaties en practica. Van Wolvenplein via het Janskerkhof en Domplein, naar het Ledig Erf: de locaties vormden samen de Weg van de Wetenschap. Gezond en groen gedrag, de invloed van social media, 500 jaar appeltaartrecepten: de meest uiteenlopende onderwerpen kwamen langs. Kortom, het was de perfecte dag om je kennis bij te spijkeren! Bij de meeste activiteiten waren studiepunten te verdienen die je aan het eind van de dag kon verzilveren tijdens de buluitreiking in het Academiegebouw. Na afloop was er de Graduation Party op het Domplein. Bekijk hier de aftermovie van Science in the City!

Highlights
De dag ging van start met een energiek optreden van jazztrompettist Eric Vloeimans en de Utrechtse Studenten Big Band in TivoliVredenburg. Ook kon je hier meedoen aan De Grote Wetenschapsquiz onder leiding van Thomas van Luyn. Voor liefhebbers van wetenschappelijk feitjes was de Winkel van Sinkel een aanrader. Giel Beelen checkte daar bekende songteksten op hun waarheidsgehalte, wetenschappers van het UMC Utrecht spraken over medische mythes en misverstanden. In Gevangenis Wolvenplein was de tentoonstelling HACKING HABITAT te zien en waren er dubbelcolleges te volgen. De zon en het klimaat stonden centraal in Museum Sonnenborgh. Zo gaf NOS weerman Peter Kuipers Munneke een minicollege over smeltende Noordpoolgletsjers en vertelde Udo Prinsen zijn verhaal over de SEES expeditie. 

Ook de jonge wetenschappers konden in één dag hun bul halen. In het Universiteitsmuseum waren naast minicolleges over schimmels en archeologie allerlei experimenten te doen. Op het Domplein presenteerde Oscar Kocken de Renjerotwetenschapsquiz en konden kinderen een sieraad maken van hun eigen DNA. Daarnaast verklapte professor doctor Remco Veltkamp waarom sommige liedjes in je hoofd blijven hangen.

Keynote speakers
In het gerenoveerde Onderwijscentrum Janskerkhof waren vier langere keynote lezingen te volgen. Winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde, professor Gerard ’t Hooft vertelde alles over de elementaire natuurkrachten, professor Birgit Meyer (Spinozaprijs) gaf een college over de beeldenstormen van toen en nu, en professor Frits van Oostrom (Spinozaprijs) vertelde over de creatieve stad. De laatste Keynote lezing werd gegeven door Descartes-Huygensprijswinnaar professor doctor Albert Heck. Hij legde je alles uit over de werking van onze lichaamscellen.