| |
Home / Archief / Nieuwjaarsduik

Nieuwjaarsduik

zondag 10 januari 2016

Op 10 januari vond de 13e editie van de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik plaats. Bekijk hier de aftermovie. Dé traditionele start van het culturele kalenderjaar. Culturele makers en instellingen openden hun deuren en lieten zien wat ze in het nieuwe jaar te bieden hebben. Op meer dan vijftig locaties waren er optredens, workshops, lezingen, exposities en voorstellingen te bezoeken. 

In 2016 wordt er een bijzonder feestje gevierd en daar is alle reden toe: in november 2016 is het namelijk 1700 jaar geleden dat Sint Maarten, de beschermheilige van de Domstad geboren werd. Het Stadhuis trapte dit feestjaar alvast af tijdens de Nieuwjaarsduik, met een mooi programma rond ‘onze’ heilige.

Een aantal highlights
Tijdens de Nieuwjaarsduik gaf Het Literatuurhuis het startschot voor het Jaar van het Boek. Vijf
boekenliefhebbers gaven minicolleges over boeken die de wereld hebben veranderd. Het Rosa Ensemble met o.a. Stephanie Pan, Lizzy Timmers en Kevin Walton lieten je de Akasha-theorie ondergaan in de Pieterskerk. Ook was de Stadsschouwburg weer helemaal van de partij! De volledige make-over werd gevierd met een uitgebreid programma door de hele schouwburg heen. Bij Podium onder de Dom speelden niet de gerechten, maar Theatergroep Brood en Spelen de hoofdrol. In een ontdekkingstocht door het restaurant werd er gefantaseerd over de gasten en de verhalen die daarachter schuil gaan. Aan het einde van de middag kon je aanschuiven bij de live talkshow van RTV Utrecht Talk of the Town in het Stadhuis, onder meer met Ingmar Heytze en zingend columniste Janneke Jager. De blazers van K.O.Brass! sloten het boordevolle programma in de Winkel van Sinkel af.  

Kids

Tijdens deze Nieuwjaarsduik was er een uitgebreid programma
voor kinderen. Een greep uit het aanbod: het AAMU pakte uit met een workshop zeefdrukken en colleges over symbolentaal en droomtijd. In de bibliotheek was er een Superjuffiequiz en konden kinderen met SETUP een kattenkijker bouwen, in Casco werd een megatekening gemaakt en de film Pluk van de Petteflet draaide in Filmtheater ’t Hoogt