| |
Home / Archief / Bestemming bereikt

Bestemming bereikt

zondag 1 mei 2016

De afgelopen maanden werd het nieuws voor een groot deel bepaald door vluchtelingen die naar Europa en Nederland onderweg waren en nog steeds zijn. Nog niet lang geleden, in de jaren 70, 80, 90 kwamen ook grote groepen vluchtelingen naar ons land. Hoe kijken zij ruim dertig jaar later terug op die periode, hoe lukte het hen een nieuw leven op te bouwen? Tijdens Bestemming bereikt vertelden voormalige vluchtelingen hun verhaal. Bestemming bereikt is onderdeel van het landelijke oral history project Ongekend Bijzonder. Bekijk hier de aftermovie van Bestemming bereikt.

Stadsopera Onderweg
Speciaal voor Bestemming bereikt schreven stadsdichters Ruben van Gogh en Baban Kirkuki de Stadsopera Onderweg. Een opera gemaakt, gezongen en gespeeld door vluchtelingen en andere Utrechters. In drie scènes volgden we twee vluchtelingen op hun zoektocht naar een nieuwe identiteit en een nieuw bestaan. De scènes vormden samen een verhaal, maar iedere scène kon ook op zichzelf bekeken worden. Muziek uit Iran, Vietnam, Syrië en Afghanistan was de basis voor deze opera, naast composities van Bob Zimmerman. 

Andere highlights
In Park Transwijk organiseerden mensen uit Afghanistan, Syrië en Eritrea het Vliegerfeest. Hier kon jong en oud de fijne kneepjes van de vliegerkunst leren en een Afghaanse vlieger versieren. In de Verhalenparade vertelden diverse vluchtelingen wonend in Utrecht hun persoonlijke levensverhaal. Hoe was het voor hen om hun thuis te moeten achterlaten en hoe hebben zij een nieuw bestaan opgebouwd in Nederland? FOTODOK onderzocht in het Academiegebouw met het programma Kijk! Een vluchteling! wat de invloed van fotografie op de beeldvorming van vluchtelingen is. Verder bood Theater Kikker een divers theaterprogramma aan: zoals de voorstelling Marieke Marieke naar de roman Vlucht van Johanna Spaey over het vluchtverhaal van Marieke en Sybille. Bij het Lentefeest Norooz kon je genieten van alle Oosterse pracht en praal. In het Griftpark kon je kijken naar verschillende dansvoorstellingen, een modeshow met traditionele Oosterse kostuums en tentoonstellingen met het thema 'lente'. Wat zou jij meenemen als je opeens moest vluchten? De expositie Ik neem je mee in het Centraal Museum zette je aan het denken over de waarde van voorwerpen. 

Kids
In de Winkel van Sinkel waren twee leuke theatervoorstellingen te bezoeken. Plek genoeg vertelde het verhaal van de asielkatten Kate en Peet. Bij de voorstelling Toen mijn vader een struik werd van Het Filiaal Theatermakers kon je het avontuurlijke vluchtverhaal van het meisje Toda volgen. In het Academiegebouw in de Workshop met Negin Zendegani maakten kinderen hun eigen pop en in Casco konden ze hun eigen fantasiewereld creëren. Op het Domplein vertelde Meme Dore over zijn vlucht uit Liberia naar Nederland en liet hij zijn balkunstje zien. Ook kon je in Filmtheater ‘t Hoogt komen kijken naar de film De kleur van dromen, waarin vluchtelingen vertellen over hun dromen en wensen.