| |
Home / Archief / In de ban van de man

In de ban van de man

zaterdag 11 okt, zondag 12 okt 2014

Utrecht stond op 11 en 12 oktober in het teken van de man. Culturele Zondagen deed dit weekend een poging de man in al zijn facetten beter te begrijpen. Met een aanstekelijk programma van muziek, cabaret, theater, talkshows, workshops, lezingen en exposities. Over mannenhumor, mannengedrag, mannenpraat en mannenvriendschap. Het fenomeen man werd gefileerd, binnenstebuiten gekeerd en voorzien van commentaar. Op zaterdagavond 11 oktober vond een speciaal proloogprogramma plaats in de Hertz zaal van TivoliVredenburg: De Muur On Tour. Een exclusieve warming up van de wielertheatershow die haar première beleeft op 29 juni 2015 als Utrecht in de ban is van de Grand Départ van de Tour de France.

Zo 12 okt: Het mysterie van de man, heldenverhalen en mannelijk lustobject 
De zondag bestond uit een uitgebreid programma van muziek, theater, cabaret, talkshows, lezingen en exposities. Herensociëteit De Vereeniging was deze dag voor één keer ook toegankelijk voor vrouwen. Raoul Heertje was hier gastheer bij een special over mannenhumor, mannenvriendschap en mannenzaken, waarbij gepoogd werd het mysterie van de man te ontrafelen. In de Stadsschouwburg Utrecht vond Ode aan de man plaats, een schaamteloos loflied op de man, met o.a. Stephan Sanders en dichter Astrid Lampe. In de Winkel van Sinkel draaide het om ‘mannen om van te houden’, met lezingen, exposities, muziek, een visbrunch en een workshop hoe-verleid-ik-een-vrouw-op-de-dansvloer. In de bibliotheek, waar het thema VadersVoorLezen was, droeg de Utrechtse dichter Ingmar Heytze voor uit zijn nog te verschijnen bundel over vaderschap. In Grand Café Lebowski konden liefhebbers van de film The Big Lebowski hun hart ophalen bij de Lebowski Experience, met o.a. filmfragmenten, een forumgesprek en quiz. In Hoog Catharijne was de Man Cave ingericht met games, gadgets en lulverhalen en traden de Construction Workers met de Freerunners op. Op het Vredenburgplein stond een sensationele dansperformance met drummers en freerunners, en kon je je mannelijkheid bewijzen met een vrije val in de Dropzone XL.

Zat 11 okt: Exclusief proloogprogramma De Muur On Tour
De Muur On Tour is een wielertheatershow in multidisciplinaire setting. Een niet te kloppen kopgroep van artiesten met een groot wielerhart brachten samen met wielerhelden een theatrale, muzikale en literaire ode aan de wielersport. Onder andere Mart Smeets en Ronald Giphart blikten vooruit naar de Utrechtse Tourstart 2015. Zij etaleerden daarbij hun persoonlijke herinneringen aan de onuitwisbare hoogtepunten in de langlopende wielerhistorie uit de Tour de France. Nieuwslezer Herman van der Zandt bracht het allerlaatste Tournieuws. Blaudzun en JW Roy zongen schitterende wielerliederen en bachten een ode aan moegestreden renners, muzikaal ondersteund door de band OcobarDe Muur On Tour was een samenwerking met Le Tour Utrecht en TivoliVredenburg.