| |
Home / Archief / DE STAD DE TOEKOMST

DE STAD DE TOEKOMST

zaterdag 24 mei, zondag 25 mei 2014

Lees hier het slotpersbericht.

Op zaterdag 24 en zondag 25 mei vond het tweedaagse festival DE STAD DE TOEKOMST plaats. Ook in Nederland willen, kunnen en moeten we steeds meer invloed hebben op het gebruik en de invulling van onze eigen omgeving. Wonen we straks in een stad waarin je zelf je voedsel verbouwt, een huis print, je bier brouwt, energie opwekt en je eigen gezondheid analyseert? Culturele Zondagen presenteerde de ideeën en belevingen van de nieuwe stedeling over de stad van de toekomst. Dit gebeurde aan de hand van nieuwe technologieën, muziek, workshops, dans- en theatervoorstellingen, lezingen, interactieve games, productdemonstraties, documentaires en eten en drinken. Het festival neemt Utrecht – een groeiende stad met het grootste aantal jonge inwoners in Nederland - als voorbeeld. 

Lees de speciale pop up festivalkrant (ism Pop Up City) hier online! Met artikelen ter verdieping en vermaak, een blokkenschema en plattegrondjes van elke locatie.


Samen met zeventien talentvolle jonge toekomstmakers en creatieve ondernemers - tussen de 18 en 23 jaar - zijn deze concepten voor de toekomstige stad ontwikkeld. Dit zijn jonge kenners op het gebied van duurzame producten, media, stedenbouwen echte doeners zoals productdesigners, kunstenaars, bloggers, animatoren en multimediaspecialisten.

Negen ontmoetingsplekken in de stad vormden zo’n 48 uur lang het festivalterrein van DE STAD DE TOEKOMST. Iedere ontmoetingsplek kent zijn eigen subthema: een groene oase tussen Centraal Station en Mariaplaats, rust en bezinning op het Domplein, creatieve en dynamische ‘hubs’ in de zee van verkeer op het Westplein, een authentieke ‘foody’ markt op het Vredenburgplein. De bibliotheek als gids door het web van kennis, vanuit de waanzinnige Kitchen Monument tent van de Berlijnse urban designers Raumlabor op de Mariaplaats en een wereld waarin eigen intitiatief en zelf maken voorop staat in Merwede. Oude en nieuwe ambachten zie je met CZLabs in de Twijnstraat/Ledig Erf en programma’s over het nieuwe wonen en werken zijn gesitueerd in spannende, industriële gebieden als de Trip op Rotsoord en Cartesius.

Toekomstige maakrevolutie
We zitten niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. Er staat een maakrevolutie voor de deur, zoveel is duidelijk. Technologieën stellen ons steeds beter in staat onze eigen fabrikant, producent, architect en ontwerper te zijn. Kennis en bezit gaan we delen; van eten en auto’s tot onze huizen, spullen en producten. DE STAD DE TOEKOMST laat deze toekomstige ‘selfmade economy’ zien in samenwerking met tientallen lokale en landelijke partners. Met onder andere de nieuwe media-specialisten van SETUP, good food van de Neighbourfood Market, opladen bij Paviljoen pOp, het mobiele 3D fablab van Rotslab, de elektronische klassieke muziek van Gaudeamus, de internationale urbanisten van The Pop Up City, de voedselbeweging van Youth Food Movement Utrecht, de zelfgebouwde boulderhal Sterk en de toekomst volgens Spring Performing Arts Festival. Met opdrachtgevers als Gemeente Utrecht, Initiatief Domplein, Bibliotheek Utrecht, Projectorganisatie Stationsgebied en de initiatiefnemers Lombok Centraal, Meer Merwede, Jebber en organisaties als het Cartesiusmuseum en Expodium in het Cartesiusgebied.

Kennis en informatie
In een uitgebreid kennisprogramma van interactieve kennisinstallaties, presentaties, workshops en een afsluitende talkshow, beleefden bezoekers op zondag 25 mei hoe de bibliotheek van de toekomst onze gids in de overvloed aan kennis en informatie zal zijn. In de Kitchen Monument spraken onder andere singularity specialist Yuri van Geest, tijdgeestonderzoeker én trendwatcher van het jaar Farid Tabarki, innovatieoptimist Stef van Dongen en duurzaam architect Thomas Rau. Dr. Linda Duits van Universiteit Utrecht gaf een speciaal Culturele Zondagen College. Organisaties en initiatieven als Nudge, VPRO’s Tegenlicht, Duurzame Jonge 100 en Economy Transformers vulden de onderwerpen met inspirerende verhalen, beelden en ideeën. Partners zijn Platform 31, die in 2015 het Jaar van de Ruimte organiseert, en Architectuurcentrum Aorta. Pakhuis de Zwijger (platform voor creatie en innovatie) opende op deze dag - na Berlijn en Rotterdam - een Amsterdamse Stadsambassade in Utrecht. De stadsambassades moeten leiden tot een netwerk van Nederlandse en Europese steden waarin stedelijke vraagstukken en innovaties centraal staan.